Harry Joling

Gevoelens en emoties vormen de basis van elke kunstvorm.

De een schrijft een gedicht, boek of lied, ik probeer door beelden emoties te verbeelden en op te roepen naar aanleiding van een beweging, houding of vorm die me heeft getroffen.

Boeiend is dat niet bij iedereen dezelfde gevoelens worden opgewekt. Ieder mens blijkt uniek.

 Door mijn opleiding en werk als huisarts (tot 2009) ben ik geboeid door de uitingsvormen van het menselijk lichaam en haar anatomie. In mijn beeldend werk blijft de anatomie (ook in vrije interpretatie) de basis waaraan de expressie is opgehangen. Mede door haar vormrijkdom is de vrouw veelal mijn inspiratiebron. In alle fasen van het leven blijft het lichaam boeiend, in expressie is er geen te dik of te mager of wat dan ook.

Uitstraling speelt de grootste rol bij bijv. het werken naar model. In mijn beelden probeer ik altijd iets mee te geven van erotiek als onderliggende levenskracht. Dit vindt zich een weg in de ontmoeting van volumes of een treffende lijn. Naast puur figuratief werk zoek ik ook geregeld een zekere abstractie, waarin ik mij soms beperk tot een fragment van het lichaam.

 Als materiaal gaat mijn voorkeur nog uit naar granito (gegoten steen/terrazzo) wat een prachtig vlezige huid geeft. Daarnaast werk ik in brons en hak soms een steen. Mijn formaten liggen tussen 15 cm ongeveer 2 meter.

 Opleiding:

Na 20 jaar tekenen en schilderen bij verschillende kunstenaars op het Keatief centrum in Deventer of eigen atelier, ben ik in 1997 begonnen met beeldhouwen bij Jillis Waagmeester in Deventer.

Daarna een jaar vrije academie Nunspeet, waarna bij Oscar Rambonet die in 2004 een eigen vrije academie probeerde op te zetten.

Uiteindelijk resulteerde dat in onze huidge beeldhouwgroep de Wilpse Klei.

Bekijk de gemaakte werken van Harry Joling

Kunstwerken